Puppie InformatiePuppy testen Puppy VideoPuppy Photo's

Beste allemaal,
Door omstandigheden, worden er geen Golden Retrievers puppies meer verwachten in onze kennel.
Wil je toch een Golden Retriever puppie, wendt u dan tot de fokkers van de rasclub;

Golden Retriever Club Belgium

 

 

Puppy testen: het bepalen van het karakter

Wat houdt de test in?

Net zoals bij mensen, heeft elke hond zijn eigen persoonlijkheid. Bij honden kan dit reeds bepaald worden op vrij jonge leeftijd. Het doel van deze test is om te bepalen wat voor soort persoonlijkheid je hond heeft. Als je dit weet kan je je hond efficiënter trainen.

Sommigen geloven dat de puppy test je in staat stelt om de perfecte hond te kiezen. Dit is onzin. Het stelt je in staat om een hond te kiezen die mentaal stabiel is en een meegaande persoonlijkheid heeft. Bovendien kunnen we uit ervaring stellen dat bij het trainen van een hond het voor minstens 75% de mentaliteit en ervaring van de geleider is die telt.

Onder welke omstandigheden dient een puppy test te gebeuren

De testen worden steeds op een onbekende plaats voor de puppie gedaan. Het meest belangrijke is echter dat de testen steeds door een vreemde persoon worden gedaan , die duidelijk veel kennis en hondenervaring heeft.
De persoon die de test afneemt is bij voorkeur iemand die de puppies nog niet kennen omdat de test anders onbetrouwbare resultaten zou afleveren.

De beste leeftijd om de test te doen is wanneer de pup 6 a 7 weken oud is. Soms kan het van nest tot nest verschillen, sommige zijn vlugger (volwassen dan andere).
Op dit moment staat de persoonlijkheid grotendeels vast en kan hij zelfstandig verkennen en handelen zonder de moeder en is er nog geen al te sterke band met mensen.

De eigenlijke test

De test die hieronder wordt beschreven is de Campbell test. Dit is niet de enige bestaande test.

De Campbell test bestaat uit 5 onderdelen

  • Sociale attractie
  • Volgen
  • Bedwang
  • Sociale dominantie
  • Optillen en dominantie

Voor de sociale attractie wordt de hond in het midden van de testruimte gezet. De onderzoeker gaat proberen het hondje naar zich toe te lokken. Dan kijk je naar de reactie van de pup. Komt deze vlot met het staartje hoog gedragen? Of komt hij helemaal niet. Komt hij eerder aarzelend me het staartje tussen de poten?

Bij het volgen vertrekt de onderzoeker terwijl het hondje naast hem zit. Volgt de hond? Een dominante pup zal zeer vlot volgen, voor de voeten lopen en misschien zelfs proberen te bijten. Een onderdanige pup moet hard worden aangemoedigd en zal zeer aarzelend volgen. Een zeer onafhankelijke hond trekt zich van al de aanmoedigingen niks aan en blijft gewoon verder doen waar hij zin in heeft.

Bij het bedwang wordt de hond op de rug gelegd en met de vlakke hand op de borst een 30 seconden tegengehouden? Spartelt de hond hevig en bijt hij in de hand? Kalmeert hij na een paar seconden of blijft hij hevig doordoen? Laat hij zich eerder begaan en likt hij zelfs de hand?

Om de sociale dominantie te testen gaat de onderzoeker naast de hond zitten. Hij aait de hond stevig over de kop en de rug. Hoe reageert de hond? Probeert hij op de onderzoeker te kruipen en in de handen te bijten? Gaat hij eerder op z’n rug liggen en likt hij de handen? Of loopt hij gewoon weg?

Bij het optillen wordt de hond met beide handen opgetild aan de borst met het hoofd weg van de onderzoeker. Spartelt hij en probeert hij in de handen te bijten? Spartelt hij aanvankelijk maar kalmeert dan? Blijft hij van in het begin rustig en probeert hij de handen te likken?

De combinatie van de resultaten stelt je in staat om te bepalen wat voor een persoonlijkheid de hond heeft. Voor de beginnende hondeneigenaar is het best een pup te kiezen die gemiddeld scoort en geen extreme resultaten geeft. De extreme resultaten geven namelijk aan dat een hond ofwel heel dominant is of eerder onderdaning, zulke dieren vergen een eigenaar met ervaring.

Charel